Logo UNZE
 INFORMATIONAL PACKAGE
about study conditions at the University of Zenica in alignment with the Bologna process and ECTS credit system
Divider
 Introduction |  About the University |  Study Programmes |  Basic Information for Students |  Bologna and ECTS |  Curricula |  Impressum |  Sponsors
Divider
Bosanski Bosanski English English
  Opšte informacije za studente
Introduction

About the University

Study Programmes

Basic Information for Students
- The city of Zenica
- Central Bosnia region
- Cost of living
- Accommodation and traffic regulation
- Diet
- Health care
- Insurance
- Study financing
- Student Records Office
- International projects
- Foreign-language study
- Leasure time and relaxation
- Sports
- University of Zenica Student Union and other student organizations
- Other useful information

Bologna and ECTS

Curricula

Impressum

Sponsors
The city of Zenica

Zenica je grad sa oko 130.000 stanovnika smješten u dolini rijeke Bosne koja u iznimno lijepom meandru teče kroz samo središte grada. Mada je mnogi redovno poistovjećuju sa teškom industrijom, Zenica je i grad muzike, teatra, likovnog stvaralaštva, sporta, kulture i drugih raznovrsnih umjetničkih djelatnosti. Kamerni simfonijski orkestar, Bosansko narodno pozorište, Omladinski hor, Likovna galerija, Sajmovi ZEPS, kongresi i konferencije, sportski spektakli najvišeg nivoa samo su djelić sveukupnog pulsiranja grada koji nakon teških iskušenja rata i stradanja, traži nove forme izražavanja vlastitog identiteta.

Posjetilac sa strane redovno osjeća želju svakog Zeničanina i Zeničanke da svjedoče o svom gradu jezikom tolerancije i slobodoljublja. Stoljetno nasljeđe neusiljenog prožimanja različitosti kultura i vjera Zenicu čini obrascem međukulturnog dijaloga i suživota. Ove su vrijednosti zbog nenametljivosti njenih stanovnika često ostajale njen unutarnji i manje poznati kvalitet. Ovo i zato što su građani Zenice toleranciju učinili modelom življenja, a ne ispraznim transparentom.

Zenica je grad koji na početku dvadesetprvog vijeka nastoji odgovoriti teškim političkim i ekonomskim izazovima. Središte je regije koja je na evropskom nivou proglašena za regiju budućnosti u pogledu stranih investicija i komparativnih prednosti koje nudi. Strani partneri prepoznaju ovu vrstu otvorenosti, pa nije slučajno što se najveća strana investicija u BiH desila upravo u Zenici. Kompanija LNM MITAL svojim je kapitalnim ulaganjima otvorila put ostalim svjetskim kompanijama da ulažu u profitabilne projekte na području zeničke opštine i šire regije. Gradska uprava spremna je ponuditi više nego povoljne uslove da se ove investicije i ostvare.

Grad sa puno parkova, zelenila, sportskih terena i zelenih oaza gotovo u samom centru grada biće ugodno mjesto življenja i za Vas. Uz svoje domaćine na Univerzitetu u Zenici, kolege studente, profesore i asistente, osjećat ćete se kao kod svoje kuće u ambijentu koji će Vam omogućiti sticanje visokoškolskih znanja potrebnih za XXI vijek.

Na kraju ovog vrlo kratkog prikaza o gradu Zenici navedimo i udaljenosti pojedinih značajnijih sadržaja ili gradova (Travnik 45 km, Vitez 16 km, ski-centar Vlašić 60 km, ski-centar Smetovi 10 km, Sarajevo-aerodrom 72 km, Visoko 45 km, Tešanj 95 km, Mostar 200 km, Split 227 km, Zagreb 340 km, Beograd 330 km).

Za više podataka o gradu Zenici pođite na www.zenica.ba.