OLED Tehnologija Početna  |  Autor  |  Komentar  
 

PREDNOSTI I MANE OLED-a


OLED-i posjeduju nekoliko prednosti u kvaliteti što ih čini idealnim za HDTV. Oni su svijetliji i jasniji od bilo koje tehnologije s pozadinskim osvijetljenjem. Oni reagiraju brže kod promjene signala, od plasme ili LCD-a, postajući tako puno bolji izbor za video materijal sa snažnim i brzim pokretima. Također su i lakši, što se tiče težine, a i trajniji su. Koristeći fleksibilni supstrat, ovi uređaji postaju skoro neprobojni na udarce, ili torzionalne sile (izvijajuće). Imaju i veči temperaturni pojas rada, pa ih to čini pogodnim za neprikladna okruženja. Bez pozadinskog osvijetljenja, znači i manju potrošnju energije, kao i jednu komponentu manje za kvarenje.


                                               prednosti i mane


Trenutno se mogu vidjeti (na izložbama) OLED paneli, tanji od plasmi i LCD-ova, te kako su polimerni filmovi, koji se nanose na OLED-e, fleksibilni, te izuzetno tanki, ne trebaju im krute podloge, kao kod drugih dviju tehnologija. Ovo bi značilo kako se OLED ekrani mogu savijati poput lista papira. OLED je i svijetliji od LCD-a, jer je emitirajuća tehnologija, a ne samo prenosiva. Kako OLED-i ne funkcioniraju na bazi blokiranja svijetla, već ga sami proizvode, oni i nemaju probleme s gledanjem van centra ekrana, kao što je to slučaj kod LCD-ova.


Slijedeća prednost OLED-a je kad se jednom budu proizvodili, serijski će ih se moći proizvoditi i u velikim dimenzijama ekrana. Budući je OLED u biti plastičan, može se proizvoditi u obliku velikih tankih ploča, daleko lakše od polaganja liquid cristal elemenata, ili aranžiranja tisuća trobojnih plasma ćelija, na staklenu podlogu.


Mane OLED-a


Iako OLED tehnologija izgleda na svojoj površini savršeno, ipak postoje i neki problemi. Prije od svega, iako crvene i zelene LED-ice imaju dug vijek trajanja, od 10 000 do 40 000 sati, plava komponenta pokazuje brže kvarenje nakon odprilike 3 000 do 5 000 radnih sati. Dakle, ova tehnologija je za sada ograničena na trajnost plave komponente. Također, u trenutku ovog pisanja, proizvodni procesi OLED-a su vrlo skupi, ali kao i kod drugih proizvoda cijena je direktno vezana za njega. Kako sve bude napredovalo tako će i cijena padati, baš kao i kod LCD-a i plasme.
Konačno, OLED matrica se lakše može oštetiti vodom. Bez zaštite, na način da ga se zatvori nekom vrstom vodonepropusnog pokrova, OLED, proliven pićem može biti oštećen.


Opći zaključak


Veliki ekrani HD TV-a, tanki kao list papira, vrlo su veliki izazov za napredak prve skale za upotrebu OLED-a. Iako je Samsung objavio izradu prvog 40 inchnog OLED TV-a, temeljenog na ovoj tehnologiji, još uvijek je nejasno kad će OLED biti pušten u masovnu proizvodnju, te kad će biti cjenovno kurentan sa trenutnim tehnologijama. Ako ispuni sva očekivanja, može donijeti vrlo veliki niz raznih pogodnosti.


 
      Copyright © 2009 | OLED Tehnologija ln
 

Univerzitet

Univerzitet u Zenici
Pedagoški fakultet
Programiranje za internet
Računarska grafika

Izbornik

Uvod
   Šta je to OLED
   Historija OLED-a

Ekrani
   CRT
   LCD
   OLED
   Najtanji ekran
   Monitori s trećom dimenzijom
   Monitori osjetljivi na dodir

Tehnologija
   Kako OLED radi
   Struktura OLED-a
   Prednosti i mane OLED-a
   Gamut

Pobuđivanje OLED-a
   Pasivna matrica
   Aktivna matrica
   TOLED
   FOLED
   White OLED

Zaključak

Literatura

 

Korisni linkovi

Super otporni OLED
Tastatura s OLED tipkama
Oled sijalica
Savršen prikaz i boja
IDEMO NA ORGANSKO
Zgodan mali uređaj